Batı Karadeniz Turizm Sempozyumu
Bartın Meslek Yüksekokulu tarafından Batı Karadeniz turizminin farkındalığını artırmak ve destinasyonlarının turizm olanaklarını değerlendirmek amacıyla bir sempozyum gerçekleştirildi.
Sempozyumda Batı Karadeniz Bölgesi’nin turizm sektöründen daha fazla pay alması için bölgenin turizm olanaklarının ve alternatif turizm türlerinin sürdürülebilir amaçlarla gerçekleştirilmesinin üzerinde duruldu. İki farklı oturumda gerçekleştirilen sempozyumun ilk oturumunda, Karadeniz Bölgesi’nde yer alan üniversitelerin, alanında uzman, Batı Karadeniz’e yönelik araştırmaları olan turizm akademisyenleri sunumlarını gerçekleştirdi. Sempozyumun ikinci oturumunda ise Batı Karadeniz Turizminde önemli bir paya sahip sektör deneyimli profesyoneller ve bölgenin alternatif turizm kaynağı olan milli parklar yetkilisi konuşmacı olarak katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bartın Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ayşe GENÇ LERMİ, “Batı Karadeniz Bölgemiz sahip olduğu çekiciliklerle ülkemizin benzersiz bir turizm destinasyonudur. Bu noktada bölgemizin turizm farkındalığını artırmak, potansiyelini değerlendirmek ve yeni fikirlerin ortaya çıkarılmasını sağlamak üzere bu sempozyumu gerçekleştirmeye karar verdik” dedi. Filyos Vadisi projesinin tamamlanması ve Amasra Limanı’nın turizme kazandırılması ile yabancı turist sayısında ve turizm yatırımlarında artış olacağının öngörülmesinin sempozyumu daha da anlamlı kıldığını belirten GENÇ LERMİ, “Bu etkinliğimizi değerli kılan diğer bir unsur ise akademinin yanında sektörden katılımcıların da katkı sunacak olmasıdır” diye konuştu.
Açılış konuşmasında söz alan Amasra Belediye Başkanı Recai ÇAKIR ise Amasra'da kruvaziyer turizminin gelişmesi için yolcu iskelesi yapıldığını ve uluslararası giriş-çıkışlara açık daimi deniz hudut kapısı ilan edildiğini belirtti. Yolcu limanının kruvaziyer turizmine açılmasıyla Amasra’nın bölgenin turizmine çok büyük katkıları olacağını vurgulayan ÇAKIR, “Amasra Karadeniz’den Anadolu’ya açılan en yakın kapıdır. Kruvaziyer gemileri ve bireysel deniz ulaşım araçları ile gelen turistleri ağırlayacağız” dedi.
Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Şaban ESEN moderatörlüğünde gerçekleşen birinci oturumda, Batı Karadeniz’e Yönelik Araştırmaları olan turizm akademisyenleri yer aldı. Karabük Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nuray TÜRKER “ Safranbolu’da Aşırı Turizm”, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Doç Dr. Tolga Fahri ÇAKMAK “Batı Karadeniz Paket Turları İçerisinde Bartın”, Bartın Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hande UYAR OĞUZ, “Bartın İli Doğa Temelli Turizm Faaliyetlerinde Kullanılabilecek Bilgi İletişim Teknolojileri”, Trabzon Üniversites’inden Dr. Öğr. Üyesi Emre BAHAR, “Havayolu Ulaşımı ve Batı Karadeniz” konularında bilgilerini paylaştı.
Sempozyumun ikinci oturumunda ise Batı Karadeniz turizm profesyonelleri ve Milli Park yetkilisi katkı sağladı. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayhan KARAKAŞ yönetiminde gerçekleşen oturumda Küre Dağları Milli Parkı Müdürü Ali BOZKURT, “Küre Dağları Milli Parkının Önemi; Turizm Olanakları ve Yapılan Çalışmalar”, Kaf Konak Genel Müdürü Ömer AMAN, “Bartın’da Kültür Turizmi”, Somaklı Turizm Genel Müdürü Hakan SOMAKLI “Bartın’da Alternatif Turizm Olanakları”, Profesyonel Aşçılar ve Pastacılar Derneği ile Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu As Başkanı Hüdaverdi AKGÜN, “Batı Karadeniz’in Gastronomideki Yeri” konularında konuştu.
Oturumların sona ermesinin ardından, her iki oturumun da bilgi ve deneyim yüklü zengin bir içeriğe sahip olduğu vurgulanmış, turistik ürünü oluşturan unsurlara, turizm potansiyeline sahip somut ve somut olmayan kültürel miras değerlerimize sürdürülebilir bir yaklaşımla değinilmiştir. Bu sebeple, sempozyumda hem bilimsel araştırmalara hem de sektörel deneyimlere yer verildiği belirtilmiştir. Batı Karadeniz Turizminin geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunularak sempozyum sonlandırılmıştır.